ADE vieren zonder problemen met justitie

Amsterdam Dance Event gaat deze week weer van start. Vijf dagen lang staat Amsterdam weer in het teken van elektronische muziek en vinden er dagelijks tientallen drukbezochte feesten plaats. Veel mensen zullen hierbij ook recreatieve drugs gebruiken om het feestplezier te vergroten.

ADE, Bovens Advocaten, justitie, Amsterdam Dance Event

Ik krijg regelmatig vragen over wat er wel en niet is toegestaan in Nederland als het gaat om het gebruik van recreatieve drugs. Helaas komen veel mensen ook op dit soort festivals en feesten op een onplezierige manier in aanraking met justitie. Daarom lijkt het mij juist in deze periode goed om een korte toelichting te geven waar je op moet letten bij het gebruik van recreatieve drugs op feestjes in onze tolerante hoofdstad.

Vrijwel iederen is bekend met het verschil tussen zogenaamde harddrugs en softdrugs. Het gebruik van softdrugs (o.a. marihuana) en het aanwezig hebben hiervan wordt in Nederland tot 5 gram gedoogd. Dit zal dus over het algemeen geen problemen opleveren met justitie. Anders en gecompliceerder ligt het bij de zogenaamde harddrugs.

Belangrijk is om als eerste te beseffen dat je je, vanaf het moment dat je een feest, festival of club betreedt, conformeert aan het huisreglement van de organisatie. Bij het kopen van een kaartje heb je hiervoor akkoord gegeven. Heb je het kaartje aan de deur gekocht, dan zul je bij de ingang een bordje zien hangen waarop vermeld staat dat er een huisreglement geldt waaraan jij je als bezoeker dient te houden.

Vrijwel alle feesten en clubs hanteren een zogenaamd zero-tolerancebeleid ten aanzien van harddrugs. Daarom wordt je bij de ingang gefouilleerd. Treft de beveiliging hierbij harddrugs aan, dan zullen deze inbeslaggenomen worden. Afhankelijk van het beleid van de organisatie mag je in sommige gevallen dan alsnog het terrein of de club betreden. In sommige gevallen zal je echter de toegang ontzegd worden. Ten aanzien van softdrugs geldt meestal dat deze, zolang het geen voorgedraaide joints betreft, wel mee naar binnen genomen mogen worden.

Heb je het terrein betreden en ziet de beveiliging jou drugs gebruiken, dan hebben zij het recht om je van het terrein te verwijderen. Je overtreedt dan immers het huisreglement. In Amsterdam verschilt de praktische situatie per feest of club: in veel gevallen zal de beveiliging in dat geval rekening houden met de hoeveelheid recreatieve drugs die je bij je hebt. Betreft dit één pil XTC of één wikkel poeder (bijvoorbeeld speed, MDMA of cocaïne) dan is er een grote kans dat de beveiliging je zal vragen dit in te leveren maar dat je hierna wel op het terrein of in de club mag blijven. Op sommige feesten zul je in dat geval echter wel het terrein dienen te verlaten maar zal de beveiliging niet de politie informeren. Anders ligt het bij GHB en bij grotere hoeveelheden: de beveiliging zal je in dat geval meestal meenemen naar een aparte ruimte en de politie erbij halen.

De beveiling draagt je dan over aan de politie . Op dat moment valt jouw zaak onder het strafrecht. Daarmee wordt het ook iets ingewikkelder. Het gebruik van harddrugs is in Nederland niet strafbaar. Het aanwezig hebben hiervan echter wel. Enigszins verwarrend, hoe kun je immers drugs gebruiken zonder ze aanwezig te hebben? Ook ten aanzien van harddrugs geldt echter een (beperkt) soort gedoogbeleid: bij een geringe hoeveelheid, geschikt voor eigen gebruik, dien je alleen afstand te doen van de drugs en worden deze door de politie inbeslaggenomen. Je wordt niet vervolgd en kunt meestal vrijwel meteen weer gaan en staan waar je wil. Onder een geringe hoeveelheid voor eigen gebruik wordt verstaan 0,5 gram poeder (bijvoorbeeld cocaïne, MDMA, speed), 1 pil (bijvoorbeeld XTC) of 1 buisje GHB van 5 ml. Vaak zal in Amsterdam de politie, ook als je 1 gram of 1 wikkel poeder bij je hebt kiezen voor deze optie.

Heb je meer bij je, dan ben je in principe vervolgbaar en mag de politie jou aanhouden. In de praktijk zien we dat de politie in Amsterdam dit meestal alleen bij aanzienlijke hoeveelheden doet. Denk hierbij aan meer dan vijf pillen, drie of meer wikkels, drie of meer buisjes. Onder deze hoeveelheden zal de politie in de meeste gevallen alleen jouw verklaring afnemen en je vragen om later op het bureau langs te komen om een verklaring af te leggen. Afhankelijk van de hoeveelheid die bij jou aangetroffen wordt, zal er dan later een transactievoorstel, strafbeschikking of dagvaarding volgen en zul je uiteindelijk een boete, taakstraf of (voorwaardelijke) gevangenisstraf opgelegd kunnen krijgen.

Als belangrijke tip geldt dus: zorg altijd dat je slechts een geringe hoeveelheid meeneemt naar een feest of club. Wil je er zeker van zijn dat je geen problemen met justitie krijgt, neem dan alleen de hiervoor genoemde geringe hoeveelheid, geschikt voor eigen gebruik mee. Hou er echter ook in dat geval rekening mee dat je wel problemen kunt krijgen met de beveiliging van het feest omdat daar vrijwel altijd een zero-tolerancebeleid geldt.

Kom je onverhoopt toch in aanraking met justitie op of na een feestje, dan is het meestal raadzaam om niets te verklaren en tegen de politie te zeggen dat je eerst contact wil hebben met een advocaat. Neem dan direct contact op met Bovens Advocatuur op 06-48070628 of druk op je mobiel rechtsonder op de belknop. Wij kunnen je informeren over wat je op dat moment het beste kunt doen en je eventueel bijstaan in de strafzaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button