Hof buigt zich over verzoek om tabaksindustrie alsnog te vervolgen

Vandaag behandelt het Hof in Den Haag de artikel 12-procedure in de Tabakszaak. 

Mr. Ficq had namens haar cliënte Van Veen aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling (met de dood tot gevolg). Het Openbaar Ministerie oordeelde begin dit jaar dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden zijn voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten.tabakszaak, artikel12, advocatuur, hof Mr. Ficq startte hierop een zogenaamde artikel 12-procedure.

In een dergelijke procedure (gedoeld wordt op art. 12 van het Wetboek van Strafvordering) kan door de rechtstreeks belanghebbende beklag worden gedaan tegen (onder andere) de beslissing van het Openbaar Ministerie om niet tot vervolging over te gaan. Het Hof oordeelt vervolgens of vervolging (alsnog) plaats dient te vinden. Hierbij kijkt het Hof naar de haalbaarheidsvraag (is het Openbaar Ministerie ontvankelijk, is de zaak bewijsbaar, zijn het feit en de verdachte strafbaar) en de opportuniteitsvraag (is vervolging in het algemeen belang).

Bovens Advocatuur voert regelmatig artikel 12-procedures voor cliënten. Heeft u aangifte gedaan en heeft de politie of het Openbaar Ministerie u medegedeeld dat de verdachte niet vervolgd zal gaan worden of dat aan de verdachte een sepot of voorwaardelijk sepot verleend wordt en bent u het hiermee niet eens, neem dan vrijblijvend contact op met het kantoor om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button